Laat ons voor je mond zorgen!

De mondhygiënist

Via onderstaande linken kun je jezelf inschrijven als nieuwe patiënt of kun je een afspraak maken als je al bij ons bent ingeschreven.

Inschrijven

Afspraak maken

Of bel  033-2007266

Wat houdt het eerste bezoek in?

  • Kennismaken met de mondhygiënist.
  • Gezondheidsvragenlijst doornemen.
  • Aangeven wat je wensen zijn of waar je last van hebt.
  • Gegevens/verwijzing van de tandarts en/of vorige mondhygiënist doornemen.
  • Onderzoek mondgezondheid en een status van je gebit maken.
  • Foto’s bekijken of opvragen.
  • Uitkomst van het onderzoek wordt uitgelegd.
  • Behandelplan bespreken.
  • Kosten bespreken met een begroting.

Kom eerst kennis maken met onze mondhygiënist! In dit gesprek leggen we precies uit wat we voor je kunnen doen en vertellen we exact hoe we te werk gaan. We nemen graag alle tijd voor je!

Natuurlijk! Schrijf ze in en neem ze gerust mee.

Alle kinderen tot 18 jaar zijn standaard meeverzekerd. Er zitten dus geen extra kosten aan vast. Hoe eerder je kinderen kennis laat maken met de mondhygiënist, hoe prettiger dit voor ze is in de toekomst. Wij gaan er voor zorgen dat tandenpoetsen leuk is met de leukste poetslessen. Laat ze meedoen aan een reis door de mond in het eerste CSI Kids Laboratorium ter wereld! De afspraak duurt dan wel langer, dus hou daar rekening mee.

Wat het oplevert? Kleinere kans op gaatjes voor nu en in de toekomst. Uiteindelijk zullen ze vanaf hun 18de jaar alles zelf moeten betalen. Maar als ze zodanig gewend zijn en ondertussen bewust zijn van hun mondgezondheid, zullen ook de kosten aanzienlijk lager zijn in de toekomst.

Een mondhygiënist is een preventieve zorgverlener met een HBO mondzorgkundige of HBO mondhygiënist opleiding. Het doel is om gaatjes, tanderosie, slechte adem en tandvlees problemen te voorkomen. In sommige gevallen zijn die problemen al aanwezig, dan help de mondhygiënist je hier van af te komen, of bij parodontitis(ernstige tandvleesprobleem) je tanden te behouden. Wij geven instructies en tips hoe je het beste voor je gebit kunt zorgen en wij verwijderen tandsteen, tandplak en eventueel de aanslag op de tanden. Op advies van de tandarts kunnen wij ook uw gebit wit maken doormiddel van professioneel tandenbleken.

Hoe dan ook, wij zijn er om je te ondersteunen bij de gezondheid van jouw gebit.

Bij implantaten is de mondhygienist er om te bewaken dat je inplantaat goed blijft zitten. Denk erom, een implantaat is operatief in het bot geplaatst en heeft geen tandvlees om hem vast te houden. Juist hier komt de mondhygiënist bij kijken puur ter voorkoming dat er een ontsteking bij komt omdat deze ontsteking direct richting het bot gaat!. Het tandbeen kan door de ontsteking terugtrekken en hierdoor kan het implantaat losraken en soms afgestoten worden. Je interne lichaamelijke gezondheid moet tenslotte bewaakt worden tegen bacterien. Een ontsteking is een bacteriële infectie. 

Een preventie assistent heeft een aanvullende MBO opleiding gekregen na een MBO tandartsenassistenten opleiding. Hij/zij is een belangrijke preventieve aanvulling voor de mondgezondheid door op aanwijzing van de tandarts advies en instructie te geven en het gebit boven het tandvlees te reinigen.

De mondhygiënist heeft een HBO opleiding gedaan. Hij/zij doet in de preventieve zin vrijwel het zelfde als de preventie assistent, alleen gaat de mondhygiënist verder waar het werk van de preventie assistent ophoud. Medische  complicaties kunnen er vaak voor zorgen dat het gebit wordt aangetast. Denk aan mediacatie voor hart en vaat ziektes, Diabetis (suiker) maar ook stress en verdriet kan een impact hebben op de weerstand. Dat uit zich vaak in het tandvlees. Zodra de weerstand verminderd, is de mond kwetsbaar.

Tandarts en Mondhygienist in Amersfoort

Mondhygiënist Amersfoort

Via onderstaande knop kunt je je inschrijven als nieuwe patiënt bij de mondhygiënist in Amersfoort.

NVM-mondhygiënisten
Tandarts en Mondhygienist in Amersfoort

Mondhygiënist Amersfoort

Via onderstaande knop kunt je een nieuwe afspraak maken bij de mondhygiënist in Amersfoort

NVM-mondhygiënisten

Waar kunnen we je mee helpen.

Samenwerking tandarts + mondhygiënist

Voor ons is het essentieel dat er een goede samenwerking is tussen de mondhygiënist en de tandarts. Afhankelijk van de gezondheid van je gebit bepalen we hoe vaak je langs moet komen voor de nazorg. Vaak is dat elk halfjaar, gecombineerd met de tandartscontrole. Maar dit kan ook 2 of 3 maandelijks zijn zoals bij parodontitis. Tijdens de nazorg bekijken we het gebit zorgvuldig. Je kunt bij ons al je vragen stellen over je gebit en je mond. Samen nemen we de behandeling met je door.

Wortelkanaal behandeling

We zullen er echt alles aan doen dat het nooit zo ver hoeft te komen door preventieve zorg te bieden. Bij een wortelkanaal dat door ontstoken tandvlees is ontstaan, wordt er eerst een wortelkanaalbehandeling gedaan door de tandarts. Twee weken na de behandeling zal de mondhygiënist aan de gezondheid van het tandvlees werken. Een wortelkanaalontsteking kan ook optreden zonder dat je er last van hebt, daarom is het verstandig dat de mondhygiënist je alsnog vraagt om een afspraak te maken met de tandarts.

Parodontologie

Als je regelmatig een bezoek brengt aan de mondhygiënist, voorkom je veel klachten zoals gaatjes, tanderosie, mondgeur of tandvleesontstekingen. Maar heb je toch klachten zoals rood en bloedend tandvlees, dan is er mogelijk sprake van een tandvleesontsteking. Dat noemen wij gingivitis. Bij een ernstigere tandvleesontsteking hoef je niet altijd wat te merken. Deze onsteking noemen we parodontitis. Dit is een tandvleesontsteking die zo spoedig mogelijk behandeld moet worden door de  parodontoloog of de mondhygiënist. Tandvleesontstekingen worden veroorzaakt door bacteriën. Parodontitis is een bacteriële infectie, waardoor het tandvlees loslaat en het bot terug trekt. Hierdoor kunnen de tanden en kiezen los komen te staan.

Implantologie

Een implantaat wordt in het kaakbot geplaatst. Vervolgens wordt op dat implantaat een kroon of een brug geplaatst. Bij een gebitsprothese dienen implantaten als houvast. Bij implantaten is de mondhygiënist er om te bewaken dat het inplantaat goed blijft zitten. Denk erom, een implantaat is operatief in het bot geplaatst en heeft geen tandvlees om het vast te houden. Hier komt de mondhygiënist zeker bij kijken! Puur ter voorkoming dat er een ontsteking bij komt wat meestal direct richting het bot gaat. Het tandbeen kan door de ontsteking terugtrekken en hierdoor kan het implantaat losraken en soms afgestoten worden door het lichaam. Je  interne lichaamelijke gezondheid moet tenslotte bewaakt worden tegen bacterien. Een ontsteking is een bacteriële infectie. 

Kronen en bruggen

Laat je  een brug plaatsen om één of meer ontbrekende tanden of kiezen te vervangen? Een brug is een duurzame vervanging en word geplaatst om het uiterlijk en de kauwfunctie van het gebit te herstellen. Omdat een brug een uitstekend randje vlak boven en soms vlak onder het tandvlees heeft, kunnen bacteriën daar ongestoord hun gang gaan en kunnen niet goed worden weggehaald. Hierdoor kunnen er gaatjes of tandvleesproblemen ontstaan. De mondhygiënist laat je zien hoe en waarmee je deze plakbacteriën het beste kunt weghalen. En waar u niet bij komt, zoals onder het tandvlees, kom de mondhygiënist wel.

Orthodontie voor jong en oud

Een beugel is een mooie uitkomst voor jong en oud. Maar ook voor bacteriën is dit een hele prettige plek om onder en tussen te gaan zitten. Door het goed schoon te houden en suiker en frisdranken te vermijden, maak je het de bacteriën moeilijker. De mondhygiënist laat je zien hoe je dit kunt schoonhouden. Makkelijk is het eerst niet, maar gedurende een periode wordt je er handig in en gaat het ook veel sneller. Kinderen en vooral tieners zijn vaak niet zo schoon op hun gebit, daar hebben wij truukjes en de juiste hulpmiddelen voor. Door onze ervaring weten wij ze op een leuke manier te helpen en te motiveren zelfs zonder dat ze boos op ons worden!

*Ben je op zoek naar een mondhygienist in Kattenbroek of een mondhygienist in Vathorst of een mondhygienist in Schothorst? Je kunt gewoon bij ons terecht ook al woon je in een andere wijk dan Nieuwland waar onze tandartspraktijk is gevestigd.

Tips van de Mondhygienist!

Wat gebeurd er bij de mondhygienist?

mondhygiënist

mondzorg voor het hele gezin

In ons mondgezondheidscentrum werken wij samen met gespécialiseerde professionals.

Onze tarieven

Alle tarieven worden jaarlijks vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) en zijn dus voor alle mondhygiënisten hetzelfde.

Wij vinden het belangrijk dat je op een prettige manier naar de tandarts en de mondhygiënist gaat. Laat andere mensen weten wat je van ons vindt.

Openingstijden

Bel ons op 033-2007266

Tandartspraktijk Amersfoort

Maanlander 4, 3824 MP Amersfoort

033-2007266

Volg ons op social media!